جناب مهندس ابتدا بیوگرافی از خود بفرمایید.
هادی سعادتی هستم فارغ التحصیل رشته مهندسی شیمی از دانشگاه پلی تکنیک تهران در سال ۱۳۷۹ که در همان سال فعالیتهای مهندسی و مشاورهای خود را در شرکت سازه آغاز کردم تقریباً تا زمستان سال ۱۳۹۱ در شرکت سازه بخشی را بهعنوان مهندس فرآیند و بخش دیگر را بهعنوان مهندس پروژه در پروژه های مختلف مشغول بودهام. از دیماه سال ۱۳۹۱ در مجموعه EIED بهعنوان هماهنگکننده پروژه شیرین سازی و اتان ریکاوری پتروشیمی بوشهر مشغول به کار شدم و از سال ۱۳۹۴ بهعنوان مدیر پروژه، پروژه یوتیلیتی آفسایت پتروپالایش کنگان به فعالیت خود ادامه دادم و پس از ابلاغ چندین پروژه دیگر از فاز های توسعه ای این مجتمع پتروشیمی به شرکت EIED بنا بر تصمیمگیری مقام ارشد سازمان مبنی بر انجام این پروژه ها در قالب یک طرح، بنده به عنوان مدیر طرح کنگان انتخاب شده و انجاموظیفه میکنم.
آیا از قبل تصور میکردید که روزی مدیر پروژههای یک شرکت مهندسی تراز اول کشور باشید، یعنی برای رسیدن این جایگاه برنامهریزی قبلی داشتید؟
پیش از این تصور جایگاه مدیر طرح یک مجتمع بزرگ را نداشتم و نهایتاً خودم را بهعنوان مدیر پروژه میدیدم. ولی با توجه به وسعت کار و تصمیم سازمان از تجمیع پروژههای کنگان در قالب طرح، استقبال کرده و از اینکه چنین فرصت و افتخاری در شرکت EIED داشته ام خوشحال و خرسند میباشم.
قطعاً انجام و مدیریت پروژه های طرح کنگان، چالشهای مختص به خودش را دارد؛ ولی با توجه به سرمایهگذاری تمامی این پروژهها توسط شرکت سرمایه گذاری اهداف که EIEDنیز خود نیز جزوی از این مجموعه میباشد، شرکت EIED انجام این پروژهها بهصورت یک طرح و کسب رضایت حداکثری کارفرمایان را هدف گذاری نمود و حفظ یکنواختی و هماهنگی بین واحدهای مختلف ازاهداف انجام این پروژه ها بهصورت طرح بوده است. که این امر موجب رضایت نسبی سازمان و کارفرمایان محترمشده، بنابراین ماهم از خود «راضی» هستیم، البته همیشه این رضایت رضایتی نسبی است.
از خود «راضی» باشید، اما «ازخودراضی» نباشید
شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژی در چه حوزههایی مشغول به فعالیت است؟
شرکت طراحی و مهندسی صنایع انرژیEIED)) در سال ۱۳۷۵ با هدف ایفای نقش فعالیت مهندسی شرکت اویک OIEC)) و انجام بخش طراحی و مهندسی پروژهها تأسیس گردید. از آن زمان با طی یک روند رو به رشد و تکاملی، این شرکت توانسته است علاوه بر ایفای نقش مهندسی، اجرای بسیاری از پروژهها را نیز بهصورت EPC بر عهده گیرد؛ و هم اکنون یکی از سودآورترین شرکت های مجموعه اویکOIEC))میباشد.
از ارزشهای محوری سازمانی EIED میتوان به داشتن ساختار وکار سازمانمند، نیروی انسانی فعال و همخوان با اصول مهندسی اشاره نمود. این مجموعه به کارکنان خود بهعنوان یکی از ذینفعان پروژهها توجه ویژهای داشته و درک این امر که موفقیت در انجام پروژهها منوط به رضایت کارکنان هست نمود بالایی در این شرکت دارد. از دیگر موارد ارزشی ارج نهادن به مفاهیم توسعه پایداری در این شرکت میباشد که در پروژههای مختلف بهعناوین گوناگون دیدهشده است؛ از شاخصترین آنها درزمینه محیطزیست، میتوان به کاشت بلوط در استان ایلام در پی انجام موفقیتآمیز پروژه SRU ایلام اشاره نمود.
شرکت EIED در تمامی زمینههای مرتبط نفت، گاز و پتروشیمی از طراحی مفهومی و مطالعات اقتصادی تا طراحی مهندسی پایه تفصیلی فعالیت داشته و در زمینههای تدارکات و خرید کالا و مهندسی کارگاهی نیز خدمات خود را بهتناسب قراردادهای مرتبط به کارفرمایان محترم ارائه میدهد. در حال حاضر نزدیک به ۲۰ پروژه را در دست انجام دارد و تنوع کاملی از پروژه های EPC ، EPs وMC برخوردار است و از پروژههای شاخص این مجموعه پروژههای EPs مجتمع پترو پالایش کنگان میباشد. این مجتمع با سرمایهگذاری شرکت اهداف در مجاورت پالایشگاه نهم پارس جنوبی یا همان فاز ۱۲ واقعشده و اتان بازیافتی از گاز دریافتی از این پالایشگاه به محصولات با ارزش افزوده پتروشیمی ازجمله اتیلن، پروپیلن و نهایتاً پلیاتیلن سنگین و سبک خطی و پلیپروپیلن تبدیل میگردد. طراحی مهندسی پایه، تفصیلی، خدمات مهندسی خرید واحدهای این مجتمع در مجموعه EIED صورت میپذیرد و پروژه احداث هرکدام از این واحدها در قالب یک پورتفولیو با عنوان طرحِ پروژههای کنگان در حال انجام هست.
سابقههای کاری و مسیر شغلی که تا رسیدن به این جایگاه داشتید به چه صورت بوده است؟
همانگونه که خدمتتان عرض کردم کارم رو بهعنوان مهندس فرایند جونیور از شرکت سازه آغاز کردم و در پروژههای مختلفی مشغول بودم. اولین پروژه، پروژه آروماتیک ۳ یا همان برزویه بود که بنده بهعنوان مهندس فرایند در واحد ۹۰۰ این پتروشیمی به عنوان واحد استخراج پارازایلین مشغول بودم. پروژه بعدی؛ پروژه پالایشگاه قبرس بود که به عنوان هماهنگ کننده فرایند این پروژه مشغول به فعالیت بودم؛ مدیریت طرح (MC ) این پروژه، شرکت انگلیسی فاستر ویلر بود؛ و با توجه به ارائه لایسنس این پروژه توسط شرکت UOP تجربه بسیار خوبی برای من بود، البته بعدها به علت سیاستهای دولت قبرس پس از یک سال فعالیت های این پروژه خاتمه داده شد.
پساز این پروژه به تیم پروژه شرکت سازه پیوستم و بهعنوان مهندس پروژه در تیم پروژه شازند اراک مشغول بودم. حدودا یک سال نیز خارج از شرکت سازه در شرکت مپکو از مجموعه رامکو مشغول به کار بودم. شرکت رامکو این شرکت مهندسی را برای انجام فعالیت های مهندسی پروژه های EPC تاسیس کرده بود که بنده بهعنوان مدیر بخش فرایند در این شرکت فعالیت داشتم، ولی متاسفانه با توجه به عدم موفقیت شرکت رامکو در مناقصات پروژه های EPC به مرور شرکت مپکو منحل شده و بنده به شرکت سازه برگشتم و بهعنوان مهندس پروژه در تیم پروژه بیدبلند ۲ به فعالیت خود ادامه دادم.
از بهمن سال ۱۳۹۱ به شرکت EIED پیوستم و در ابتدا با عنوان هماهنگ کننده فرایند پروژه شیرین سازی خوراک و اتان ریکاوری پتروشیمی بوشهر مشغول به فعالیت بودم و پس از آن در سال ۱۳۹۴ در پی ابلاغ پروژه یوتیلیتی آفسایت پتروپالایش کنگان به شرکت EIED با سمت مدیر پروژه در این پروژه به فعالیت های خود ادامه دادم. پروژههای یوتیلیتی آفسایت پروژههایی هستند که چالشهای مختلفی دارند و از اساسیترین چالشهای این پروژه ها Management Interface بود که با همراهی و همکاری تمامی همکاران توانستیم بهخوبی این پروژه را به ثمر برسانیم. این پروژه از فاز Conceptual آغاز و تا فاز مهندسی خرید و خدمات مهندسی خرید ادامه پیدا میکرد. در طراحی پایه واحدهای یوتیلیتی نیازمندیهای مجتمع در فازهای یک، ۲ و ۳ در نظر گرفته شده و در مهندسی تفصیلی این پروژه علاوه بر در نظر گرفتن نیازمندی های واحد اتان ریکاوری طراحی زیر ساخت های لازم جهت توسعه این مجتمع در فاز های بعدی آن نیز بایستی لحاظ میگردید، در حال حاضر کتابچه مهندسی پروژه اتان ریکاوری پروژه یوتیلیتی آفسایت به کارفرمای محترم ارائه شده است. و در طی این سالها چندین پروژه مختلف در پاییندست واحد اتان ریکاوری تعریف شده و فعالیت های طراحی مهندسی و اجرای آنها در دست اقدام میباشد. که این پروژه ها عبارتند از واحد الفین با ظرفیت تولید یک ملیون تن اتیلن در سال و دو واحد HDPE و یک واحد LLDPE/HDPE هرکدام به ظرفیت تولید ۳۰۰ هزارتن در سال و همچنین یک واحد تولید پروپیلن به ظرفیت ۴۵۰ هزار تن در سال در واحد PDH و متعاقب آن دو train تولید PP هر کدام به ظرفیت ۳۰۰ هزار تن در سال.
همانگونه که پیشتر نیز عرض کردم با تشخیص مدیریت ارشد سازمان و با هدف انجام این پروژههای متعدد به صورت هماهنگ و یکپارچه، انجام این پروژه ها در قالب یک طرح تعریف گردید و بنده بهعنوان مدیر طرح پروژههای کنگان با توجه به اعتماد مدیریت ارشد سازمان در کنار مدیریت دو تا از پروژههای فوق انجام وظیفه میکنم. همینجا جا دارد بنده از حسن اعتماد مدیریت ارشد شرکت برای این امر تشکر کنم و قطعا اگر حمایت های و پشتیبانی های آن مدیریت و همکاری صمیمانه و متعهدانه همکاران بنده در شرکت EIED نبود مدیریت این پروژه ها با موفقیت صورت نمیگرفت.
مهمترین چالشهایی که یک مدیر پورتفولیو با آن مواجه میشود چه موضوعاتی است؟
مهمترین چالش و مهمترین اقدام یک نفر به عنوان مدیر طرح و مدیر پورتفولیو این است که تمامی افراد پروژه و سازمان را با پروژه همدل و همنوا کند و اینکه این عرق را در تمامی افراد پروژه به وجود آورد.
تمامی بچههای پروژه از ریزودرشت با جان و دل کار کنند و پروژه را مثل بچه خودشان بدانند، این بچه پروش داده شود، به بلوغ برسد و در نهایت به بهرهبرداری برسد. من پروژه را به دید بچهای که تازه به دنیا آمده میبینم که باید بهش رسیدگی و پرو بال داده شود، تا روزی که به بهرهبرداری برسد.
به وجود آوردن و پرورش این حس در تمامی تیم از چالشهای یک مدیر پروژه است که در صورت محقق شدن آن، قطعا اتفاقهای بسیار خوبی در پی خواهد داشت.
آیا تا کنون مجوزی برای خاتمه یک پروژه درحال انجام به علت نداشتن توجیه پذیری برای سازمان داده اید؟
خوشبختانه تاکنون تمامی پروژهها با موفقیت به خاتمه رسیده است. امیدوارم همه پروژه های در حال انجام طرح کنگان با موفقیت و به سلامتی در موعد مقرر به سرانجام برسند و جشن اختامیه این پروژهها را به همراه افتتاح راه اندازی هر کدام از آنها را خیلی زود برگزار کنیم.
چه مهارت هایی برای مدیریت چند پروژه نیاز است؟
در درجه اول و قبل از هر مهارتی باید به خصوصیات فردی و شخصیتی توجه داشت.
از مهمترین این خصوصیات میتوانم به صبور بودن و قدرت تحمل بالا اشاره کنم؛ مدیر باید صبور باشد و بتواند با صبر و حوصله به مسائل مطرح شده گوش دهد. فردی تصمیم ساز و دارای قدرت تصمیم گیری باشد. مدیرکسی است که قدرت تصمیمگیری بالایی داشته باشد و پس از سنجیدن جوانب موضوع با گوش دادن به افراد تیمش نهایتا با شجاعت تصمیم بگیرد، رهبر تیم باشد و با صداقت نسبت به پیشبرد امور اقدام نماید و در این صورت است که خواهد توانست اعتماد تیمش را جلب کند، و همه اعضای تیم اطمینان خواهد داشت که میتوانند به مدیر خود تکیه کند و با او همراه باشند؛ بدون اینکه صدمهای ببیند. از اساسیترین مهارت های یک مدیر موفق، میتوان به مهارت برقراری ارتباط اشاره نمود. مدیر باید ضمن برقراری ارتباط با تیم بتواند با کارفرما های مختلف، پیمانکاران و سایر عوامل پروژه ارتباط برقرار کند. به تناسب و درخور موضوع بتواند عکسالعمل مناسب نشان دهد، دافعه و جاذبه داشته باشد. حفظ رابطه از مهمترین موارد مهارت ارتباطی است و مدیر می بایست بتواند رابطهای که با بقیه افراد برقرار کرده است را پرورش داده و آن را بهبود بخشد.
چه توصیه برای جوانهای حوزه مدیریت پروژه دارید؟
من خودم را کوچکتر از این میدانم که توصیهای برا کسی داشته باشم، با این حال در این مدت یاد گرفتم که گوش شنوایی برای افراد پروژهام باشم؛ همه ما میدانیم پروژه چالشهای مختلفی در هر روز خود دارد، یک روز کارفرما شاکی است، روز دیگر مدیر ارشد سازمان خواسته ای از شما دارد، پیمانکار مسایلی خواهد داشت و وندور ها مشکلاتی را عنوان میکنند و … و ما بهعنوان مدیر پروژه می بایست بتوانیم به چالشهایی که برای تیم ایجاد میشود گوش بدهیم؛ برای داد و بیدادهای آنها، و با صبر و حوصله نسبت به رفع موانع با همراهی و همکاری تیم خود راه حل منطقی پیدا کنیم؛ نگاه تیم به شماست و اگر بتوانیم موجب آرامش تیم بشویم آنها خواهند توانست به کارشان ادامه دهند، مطمئن باشید این کار جواب میدهد، من بارها و بارها تجربه کردم و پای حرف های تمام افراد تیم نشسته ام.
مهمترین نکته این است که گوش بدیم.
حاصل تجربیات و اندوخته های مدیریتپروژهای شما در یک جمله چیست؟
وقتی که پروژه را از صفر شروع میکنید و به انتهای پروژه میرسید، در زمان افتتاح حس عجیبی القا میشود تمامی فراز و نشیبهای پروژه را فراموش خواهی کرد؛ لذت غریب و احساس خیلی قشنگی هست که هرکسی که یک بار این تجربه را داشته باشد به دنبال تکرار آن خواهد بود و مجددا تمایل به مدیریت پروژههای بیشتر و بیشتر را خواهد داشت تا آنها را نیز به سرانجام برساند.
سخن پایانی
امیدوارم هیچ مدیر پروژهای از کارش دلسرد نشود و با امید به روزی که پروژهاش افتتاح شود به کارش ادامه داده و با لذت و تجربه حس خوبی که خدمتتان عرض کردم تیمش را به جلو هدایت کند.
به امید این روز برای تمامی مدیران محترم پروژههای کشورمان.